Secara umum, SmartHalal bermaksud “Halal Pintar”.

SmartHalal adalah gabungan dua perkataan – Smart + Halal. Perkataan “Smart” bermaksud “Pintar” Perkongsian Pintar perniagaan Muslim utama di Malaysia.

Sebaliknya “Halal” atau “Halaal” adalah istilah umum dan penting di kalangan umat Islam kerana merujuk kepada objek atau tindakan yang dibenarkan untuk digunakan atau terlibat, menurut Al-Qur’an. Kepada dunia yang lebih luas, halal biasanya dikaitkan dengan penyediaan makanan. Tetapi lebih daripada itu – aspek hukum Islam yang merangkumi pelbagai barangan dan perkhidmatan seperti kosmetik, farmaseutikal, kewangan Islam dan lain-lain lagi. Oleh itu, amat penting bagi semua umat Islam untuk mengambil produk yang disahkan Halal dan menjalankan sebarang perdagangan dengan cara Halal.

Objektif utama SmartHalal adalah menyediakan platform untuk kemudahan umat Islam di seluruh Malaysia untuk mengutamakan dan mempromosikan produk dan perkhidmatan Halal yang berkualiti.

SmartHalal, salah satu daripada platform untuk peniagaan Bumiputra, Muslim dan Halal terbesar Malaysia yang memaparkan produk dan perkhidmatan Halal, untuk mempromosikan perniagaan. Ia memperkenalkan Pengurus Halal yang pertama dan inovatif, yang merupakan alat pengurusan perdagangan yang mengaitkan semua peniaga, produk dan perkhidmatan Halal dengan pasaran Muslim di seluruh dunia sebanyak 1.8 bilion pengguna. Para ahli pemasaran menganggarkan segmen Halal sahaja bernilai USD2.1 trilion dan meningkat sebanyak $ 500 bilion setahun.